Pe corp, mușchiul deltoid acoperă în totalitate umărul, ca o pelerină. Deși deltoidul este în mod tehnic un singur mușchi, acesta are mai multe capete, sau secțiuni, fiind împărțit în trei părți: partea anterioară, posterioară și cea mediană a deltoidului, aflate în fața, spatele și exteriorul umărului.
Cele trei părți ale deltoidului își au originile astfel: partea anterioară (sau claviculară) pe treimea laterală a claviculei, partea mediană (sau acromială) pe marginea laterală a acromionului și partea posterioară (sau scapulară) pe marginea posterioară a spinei scapulei. Toate cele trei porțiuni converg inferior spre un tendon triunghiular puternic ce se inseră pe tuberozitatea deltoidiană a humerusului.
Mușchiul deltoid are o acțiune complexă, deoarece sunt posibile contracții separate ale celor trei parți precum și ale mușchiului în ansamblu. Porțiunea anterioară flectează brațul, proiectându-l înainte, și-l rotește în interior, porțiunea posterioară produce extensia brațului, proiectându-l înapoi, și-l rotește spre exterior, iar porțiunea acromială abduce brațul.
Simptome
Durerea provocată de punctele trigger din deltoid este puțin neobișnuită, deoarece nu radiază departe, ci este simțită aproape de punctele dureroase de care este produsă. Durerea provocată de acestea este resimțită în special când brațul este mișcat și mai puțin când acesta este în repaos. În contrast, durerea resimțită în deltoid, dar provocată de puncte trigger din alți mușchi, se simte continuu.
Punctele trigger slăbesc mușchiul deltoid, performanțele sportive sau viața cotidiană fiind serios afectate. Durerea poate fi ușor confundată cu o artrită, o bursită sau cu o accidentare a coafei rotatorilor.
Punctele trigger din mușchiul deltoid se formează, de cele mai multe ori, ca puncte satelit ale punctelor trigger din scaleni, pectoralul mare sau mușchii coafei rotatorilor, de aceea este nevoie de mare grijă în diagnosticarea și tratarea acestora.
Cauze
Mușchiul deltoid este frecvent suprasolicitat în activitățile sportive care implică o flexie forțată a umărului, în special în cazul înnotului, skiului, ridicarea greutăților sau jocurilor cu mingea. La locul de muncă, activitățile care necesită ridicarea și menținerea unor obiecte grele, pentru perioade mai lungi de timp, sunt cele care suprasolicită cel mai mult deltoidul. De asemenea ridicatul și căratul unui copil este un mod foarte întâlnit de accidentare a deltoidului și a altor mușchi din zona umărului.
Tratament & Self-Treatment of pain
Din puncte de vedere al tratamentului un rol esențial îl are kinetoterapeutul, acesta trebuie să identifice și să trateze punctele în mod corespunzător. Masajul deep tissue este principalul mod de a trata punctele trigger superficiale. De asemenea, pentru punctele profunde și persistente, recomad fizioterapia și cuppingul. Fiecare ședință se încheie printr-o aplicare de benzi kinesiologice.
Referitor la Self-Treatment of pain, acesta poate fi realizat cu mana liberă (destul de obositor pentru o persoană neantrenată) sau cu o minge de tenis.
Sfatul Kinetoterapeutului
1.Apelează la un kinetoterapeut care te va învăta tehnica adecvată de masaj.
2.Masează-ți mușchiul de 3 ori pe zi, pentru o perioadă de cel puțin 10 zile.
3.Dacă punctele trigger nu cedează adaugă și alte mijloace de tratament: kinesio-tapingul, ultrasunetele, electroterapia, cuppingul.
4.Folosind exercițiile fizice adecvate, întărește-ți musculatura.
Cuvinte cheie
cupping umar / deep tissue massage / durere de umeri / fizioterapie umar / kinetoterapeut / kinetoterapie / kinetoterapie bucuresti / kinetoterapie la domiciliu / masaj / puncte trigger / self treatment of pain / trigger points