Numele de Sternocleidomastoidian este compus din numele reperelor anatomice unde se ataseaza. Sterno face referire la stern, Cleido la clavicula si Mastoid la procesul mastoid.
Sternocleidomastoidianul rar doare la atingere, oricate probleme ar avea. Punctele trigger din muschi cauzeaza un numar foarte mare de dureri, toate fiind localizate in alte parti ale corpului.
Simptome
Desi nu suntem constienti de asta, punctele trigger din sternocleidomastoidian au efecte la scara larga. Punctele trigger pot fi atat de delicate incat sunt confundate cu nodulii limfatici.
Simptomele produse de punctele trigger din muschiul sternocleidomastoidian se impart in 6 categorii, dupa cum urmeaza:
1.Durere atribuita ramurei sternale. Punctele trigger din ramura sternala cauzeaza durere in spatele uchiului, durere de limba la inghitire, durere deasupra ochiului, in spatele urechii si in varful capului. Durerea poate fi gresit interpretata ca sinuzita.
2.Durere atribuita ramurei claviculare. Durerea din ramura claviculara este resimtita in partea frontala a capului, profund in ureche si, de asemenea, in partea din spate a gatului, durere insotita de intepeneala.
3.Probleme de echilibru – Ramura claviculara. O alta consecinta neobisnuita a punctelor trigger din aceasta ramura o reprezinta ameteala. De multe ori este pus, gresit, diagnosticul de vertigo. Explicatia miofasciala este aceea ca muschiul sternocleidomastoidian ajuta la orientarea in satiu, asigurand pozitia si stabilitatea capului.
4.Probleme de auz – Ramura claviculara. Punctele trigger din ramura claviculara pot fi cauza unei surziri unilatarale sau a unei diminuari a auzului. De asemenea tiuitul sau sunetele ciudate din ureche pot avea aceasi cauza.
5.Probleme vizuale. Ramura sternala poate cauza vedere neclara si imagine dubla.
6.Simptome sistemice. Disfunctiile din muschiul trigger pot cauza perceptii eronate a greutatii carate in maini, transpiratie rece pe frunte, exces de mucus in sinusuri si gat.
Cauze
Principala functie a sternocleidomastoidianului este acea de a flecta capul si de a-l rota spre partea opusa muschiului contractat. De asemenea ajuta la mentinerea unei pozitii stabile a capului in timpul miscarii. Puntele trigger pot aparea prin pastrarea unei pozitii timp indelungat, spre exemplu uitatul la computer sau condusul. Un singur incident, care implica ridicare de greutati mari, poate produce daune sternocleidomastoidianului. O cazatura sau un accident va deteriora muschii gatului, inclusiv SCM.
Pentru a evita un stres inutil asupra sternocleidomastoidianului, nu sta perioade lungi cu capul intors intr-o parte, nu citi in pat, nu dormi pe burta si nu tine telefonul cu umarul.
Tratament
Pentru inceput identifica muschiul si evita masarea pulsului (artera carotida).
Prinde muschiul folosind o priza in forma literei C, formata din varfurile degetelor.
„Mulge” sternocleidomastoidianul cu miscari scurte si repetate, de sus pana jos, strabatand toata lungimea muschiului.
Tine fata orientata spre inainte si inclina usor capul spre partea muschiului masat.
Sfatul Kinetoterapeutului
1.Apeleaza la un kinetoterapeut care te va invata tehnica adecvata de masaj.
2.Maseaza-ti SCM-ul de 3 ori pe zi, pentru o perioada de cel putin 10 zile.
3.Daca punctele trigger nu cedeaza adauga si alte mijloace de tratament: kinesio-tapingul, ultrasunetele, electroterapia.
4.Folosind exercitiile fizice adecvate, intareste-ti musculatura.
Cuvinte cheie
durere / gat / kinetoterapie bucuresti / pain / self-treatment / sternocleidomastoidian