Este o deviatie a coloanei vertebrale in plan frontal.
Scolioza nu este depistata decat atunci cand apar asimetriile umerilor sau ale bazinului si departarea omoplatului de torace in partea scoliozei.
Scolioza poate avea o singura curbura pe toata lungimea coloanei sau numai intr-o regiune: cervicala, toracala, lombara (scolioza in C), sau poate avea doua sau mai multe curburi alternative care o compenseaza pe cea initioala (scolioza in S).
Poate fi o simpla atitudine scoliotica cum este cea a fetitelor in perioada de crestere, din cauza unei pozitii gresite in banca sau cand compenseaza o inclinare a bazinului, ca urmare a scurtarii unui membru inferior, in cazul luxatiei congenitale de sold, sau a piciorului plat unilateral. Aceasta atitudine scoliotica se compenseaza cu usurinta, deoarece nu s-a ajuns la modificari osoase ci numai discurile interversebrale sunt intinse de partea curburii si presate de partea opusa.
A. Scolioza adevarata sau structurala are o cauza osoasa, cu modificari ale formei corpurilor vertebrale, in pana, a acelor vertebre din varful curburii. De aici imposibilitatea reducerii scoliozei prin miscari active sau pasive.
In cazul scoliozei adevarate corpurile vertebrale sunt deviate lateral din axul normal dar si rasucite astfel ca apofiza spinoasa o gasim orientata spre concavitatea scoliozei. Rasucirea vertebrelor antreneaza si cutia toracica, incat coastele din partea scoliozei determina posterior o gibozitate, iar in fata, aplatizarea lor. De partea celuilalt hemitorace coastele proemina anterior si sunt aplatizate posterior. Aceste modificari in forma cutiei toracice se vor repercuta asupra functiei aparatului respirator si a celui circulator. Copilul este mai putin rezistent la efort si mai expus la afectiuni pulmonare.
Dintre scoliozele adevarate mai frecventa este cea idiopatica a carei cauze este necunoscuta si cu predispozitie la fete. Este mai grava cand apare inaintea varstei de 10 ani si la un nivel superior al coloanei. Scolioza idiopatica trebuie controlata periodic pana la terminarea cresterii caci exista riscul agravarii rapide a devierii coloanei, Desi dupa aceasta varsta scolioza nu mai evolueaza mai sunt situatii cand se pot agrava totusi, pe timpul graviditatii si alaptarii.
B. Scolioza antalgica, neechilibrata o intalnim la suferintii de lombalgie sau lombosciatica, cu inclinarea coloanei de partea opusa – in herniile de disc fara patrunderea in canalul rahidian – sau de partea durerii – in herniile cu ruperea inelului fibros si iesirea nucleului pulpos in canal. Aceasta scolioza se face fara compensare in regiunea dorsala.
C. Scolioza patologica apare in urma unei malformatii, dupa unele boli, dupa toracoplastie sau retractii dupa arsuri mari.
Se deosebesc trei tipuri de curburi:
- curbura principala, cu gibozitate mare si care se poate agrava de la un examen la altul;
- curbura minora, cu gibozitate mica, avand o evolutie mijlocie;
- curbura de compensatie, fara gibozitate.
Examinarea scoliozei. Vom folosi ca material de control, creionul dermatograf, firul cu plumb, talonete, centimetrul de croitorie si cliseele radiologice.
Pacientul va fi examinat dezbracat, in picioare iar dupa ce se s-au insemnat cu creionul reperele care ne intereseaza, il vom examina din spate urmarind:
- curbura scoliotica si apofiza spinoasa la care corespunde varful curburii;
- sageata = distanta in cm la care este varful curburii fata de linia data de firul cu plumb care coboara de la occiput la plica dintre fese. In scolioza echilibrata firul cu plumb trebuie sa cada intre fese;
Examinarea scoliozei cu firul cu plumb
- gibozitatea, care apare la flexia trunchiului inainte, in cazul scoliozei adevarate. In atitudinea scoliotica nu apare;
Evidentierea gibozitatii prin indoirea trunchiului
- echilibrarea bazinului in cazul cand unul dintre membrele inferioare este mai scurt se produce o inclinare a bazinului de partea lui. Adaugand talonete sub talpa pana la echilibrarea bazinului aflam si cat este in cm, diferenta dintre mambre;
- piciorul plat unilateral.
La examinarea din fata, manubriul sternal, ombilicul si pubele trebuie sa fie pe aceasi linie verticala. In cazul unei scolioze linia care ar uni aceste repere nu mai este verticala.
Tratamentul. In atitudinea scoliotica avem bune rezultate cu o gimnastica de tinificare generala, gimnastica respiratorie si abdominala (scolioticul inspira cu abdomenul contractat fara a mobiliza diafragmul), cu exercitii de tonificare a musculaturii spatelui executate simetric si prin educarea si supravegherea continua a tinutei corpului. Pentru reechilibrarea bazinului, in cazul scoliozei statice, se recomanda incaltaminte ortopedica si nu numai o simpla taloneta in pantof care ar obliga la un mers pe antepicior.
In scolioza adevarata cu gibozitate este destul de hazardat in a sustine ca numai cu exercitii corective se poate indrepta sau opri evolutia ei. Vom avea in vedere si un tratament de tonifiere generala a organismului prin medicamente, vitamine, tonice, gimnastica corectiva dar si un regin de crutare cu odihna in timpul zilei, pe pat tare, culcat pe spate, pentru descarcarea coloanei vertebrale de greutatea corpului.
Tratamentul clasic al scoliozei vizeaza tonifierea muschilor santurilor vertebrale prin miscari simetrice si asimetrice concomitent cu mobilizarea coloanei vertebrale si corectarea gibozitatii. De partea concava a curburii muschii sunt scurtati, atonici sau hipertonici si voi fi intinsi iar pe partea convexa muschii sunt lungiti, contractati si trebuie scurtati.
Este greu de admis ca mobilizand coloana ce exercitii pasive de intindere, mai ales inclinari de partea corectoare si fara a avea o musculatura capabina la o mentina, ar duce la un bun rezultat. O mobilizare fara tonifiere musculara nu face decat sa mareasca laxitatea si sa usureze prabusirea coloanei. Pe de alta parte, o tonifiere fara a face concomitent o mobilizare va avea drept rezultat fixarea coloanei si nu corectarea ei.
Pentru mobilizarea coloanei, in afara exercitiilor pasive – suspensii de cap, atarnari in brate, tractiuni simultane ale membrelor superioare si inferioare – se recurge la presiuni pe gibozitate, pe partea convexa a curburii, apasand coastele dinapoi inainte.
J. Vauter recomanda, pentru corectarea gibozitatii, lucrul cu muschiul dintat mare, prin intermediul membrului superior din partea scoliotica, in felul urmator:
- pacientului, fiindculcat pe spate, avand membrul superior intins la verticala, deci la 90 de grade si intins din cot, i se cere sa impinga in sus contra rezistentei opusa de specialist. In aceasta pozitie, exercitiul are efect asupra primelor coaste si asupra omoplatului, marginea spinala si unghiul supero-intern al acestuia;
- in al doilea caz, pacientul cu membrul superior ridicat peste verticala, la 120 de grade si addus spre coloana la 20-30 de grade, procedand ca si la exercitiul celalalt, rezistand la presiune in lungul bratului, va optine efect asupra vertebrelor dorsale mijlocii, acestea corespunzand coastelor 6,7,8,9.
In tratarea scoliozei in S se obisnuieste sa se fixeze o curbura in pozitie corecta, pentru a se putea corecta activ si cealalta curbura, in felul urmator:
- din sezand, ridicarea fesei de partea convexitatii lombare si deci schimbarea liniei bazinului;
Schimbarea pozitiei bazinului pentru corectarea scoliozei
- ridicarea genunchiului la piept de partea convexitatii lombare, care inclina bazinul si corecteaza curbura scoliotica din aceasta regiune.
De-a lungul anilor au aparut diverse modele de lucru pentru corectarea scoliozei, fiecare aducand ceva in plus, kinetoterapeutul avand rolul de a supraveghea si de a alege metoda potrivita fiecarui pacient.
Indicam cateva din aceste metode:
Metoda de corectare in flexia si extensie. Foloseste pozitia de flexie a trunchiului pentru tonifierea spatelul si corectarea scoliozei. Are dezavantajul ca cifozeaza. Folosind insa pozitia intermediara de flexie se poate realiza bine miscarea de derotare a coloanei.
Metoda dr. Klapp aduce ca noutate exercitiile din pozitia patrupedica, pozitie care descarca coloana de greutatea corpului si astfel ar ajuta la redresarea ei si la degajarea muschiului diafragm.
Metoda Schroth de gimnastica respiratorie, dupa o tehnica speciala, este folosita de cei care nu pot fi operati din cauza varstei.
Metoda globala statica contra rezistentei. Dupa invatarea extensiei maxime a coloanei, se lucreaza cu o rezistenta asimetrica transmisa centurilor, scapulara si pelviana, prin intermediul membrelor si cu rezistenta manuala, aplicata la diferite nivele de catre specialist.
Metoda translatiei a lui Roederer si Lendent. Subiectul este asezat in fata oglinzii, pentru autocontrol, cu bratele ridicate lateral si i se cere sa deplaseze trunchiul spre partea corectoare, in intregime sau numai un segment in cazul scoliozei in C. In scolioza in S este necesara mai intai corectarea curburii lombare prin introducerea unei perne sub fesa de partea convexitatii curburii, dupa care se face translatia.
Corectarea scoliozei prin metoda translatiei
Recomandari. Fetitele, in special, vor fi lamurite sa nu stea in pozitie soldie, sprijinite pe un picior cu celalalt flexat, caci se ridica bazinul si se inclina coloana de aceasi parte. Cand stau pe loc sa se sprijine pe ambele picioare.
Servieta sa fie purtata pe rand in fiecare mana.
Sa-si supravegheze pozitia in banca.
Sa doarma pe toate partile si sa nu prefere o pozitie in detrimentul celorlalte.
Dintre jocurile cu mingea sunt indicate voleiul si baschetul.
Tenisul si scrima ar fi indicate la corectarea atitudinii scoliotice cu curbura de partea opusa bratului care lucreaza.
Inotul pe o parte este indicat in corectarea scoliozei in C.
Cuvinte cheie
dureri de spate / kinetoterapie coloana vertebrala / kinetoterapie la domiciliu / scolioza