Afectiunea unuia dintre muschii sterno-cleido-mastoidieni, determina inclinarea capului de partea muschiului scurtat si rasucirea capului spre umarul opus. Santul median al cefei este inclinat in raport cu verticala.
Cauzele torticolisului sunt multiple:
- prin deformitati congenitale osoase;
- prin retractie musculara a sterno-cleido-mastoidianului;
- castigate:
- infectii ale faringelui;
- traumatisme;
- discopatii cervicale;
- deficiente oculare sau auditive;
- afectiuni neurologice;
- afectiuni psihice.
Urmarind cauzele producatoare ale torticolisului vom prezenta tipurile cele mai des intalnite.
- Torticolisul congenital, ca o malformatie congenitala, il gasim nu numai la copiii nascuti cu forceps, cum se credea, ci si la cei nascuti prin cezariana sau la cei cu alte malformatii congenitale. Noul-nascut prezinta o tumoreta ovoida, in urma hamatomului intramuscular care creste in primele doua luni ca apui sa dispara sau poate sa persiste. Fibrele rupte se sclerozeaza si muschiul se retracta determinand mai tarziu torticolisul.
- Torticolisul ocular si cel auditiv. In cazul paraliziei unor muschi ai ochiului (marele oblic mai ales), se produce o diplopie. Pentru a o corecta copilul inclina capul de partea ochiului sanatos fara a-l roti de partea opusa. La fel, copilul care are o diminuare a auzului tine capul inclinat de partea unde aude mai bine, ca dupa un timp coloana cervicala sa se fixeze in aceasta pozitie.
- Torticolisul prin luxatie atloido-axoidiana unilaterala, cu contractia muschilor santurilor cervicale si relaxarea sterno-cleido-mastoidianului de partea inclinarii capului, dar cu contractia celuilalt de partea unde se rasuceste.
- Torticolisul paralitic prin afectiunea unuia din muschii sterno-cleido-mastoidieni. Actiunea celuilalt muschi fiind normala produce torticolisul de partea sanatoasa.
Dorind sa corectam pozitia capului in torticolis suntem blocati de tensiunea sterno-cleido-mastoidianului. Executand miscarea de partea cealalta inc are se accentueaza torticolisul, o puteam face cu usurinta.
Copilul cu torticolis foloseste doua pozitii de compensare, pentru a putea mentine capul pe verticala, pentru a nu-si stanjeni vederea:
- ridica umarul de partea bolnava, muschiul ramanand la lungimea sa. Aceasta pozitie mentinuta mult timp va determina modificari ale coloanei vertebrale.
Torticolis compensat prin ridicarea umarului din partea bolnava
- redreseaza capul printr-o translatie a gatului de partea bolnava, fara a ridica umarul, dar aceasta determina o scolioza cervicala.
Torticolis redresat printr-o scolioza cervicala
Tratamentul trebuie aplicat cat mai devreme, deoarece torticolisul se accentueaza treptat si se fixeaza deja la adolescenta.
In torticolisul recent produs prin luxatie, pana nu s-a instalat reactia inflamatorie, este suficienta o extensie continua in colierul lui Sayre.
In torticolisul congenital se poate incerca un tratament de postura, asezand copilul cu partea afectata spre lumina sau de unde vin parintii in camera, obligandul astfel sa-si intoarca fata spre partea corectoare. Adaugam la acest tratament de postura, masajul muschiului scurtat, urmat de exercitii pasive si active care sa intinda muschiul si sa-l tonifice pe cel opus.
Tratamentul inceput la un copil mai mare foloseste exercitii cu autocontrol in oglinda si transport de greutati asezate pe cap, care obliga la o pozitie pe verticala a capului, pentru a mentine in echilibru aceasta greutate. De asemenea, elongatii. Imobilizarea in corset este mai greu de suportat.
Un alt tratament mai radical este tenotomia capatului retractat al muschiului sterno-cleido-mastoidian, sau alungirea muschiului urmata de elongatii la capastru. Interventia chirurgicala pe muschi se face numai dupa varsta de doi ani. Cicatricea nu va fi masata.
Program de exercitii. Kinetoterapeutul este cel care alege exercitiile in functie de particularitatile fiecarui pacient. De asemenea, acesta asista executia si monitorizeaza evolutia , luand decizii de ingreunare sau inlesnire atunci cand este cazul.
- Sezand: elongatii la capastru, concomitent cu vibromasaj pe muschiul scurtat.
- Sezand in fata oglinzii: corectarea pozitiei capului cu mentinerea ei.
- Sezand: ridicarea bratelor intinse sus odata cu ridicarea capului, privirea in sus spre brate.
- Culcat pe partea muschiului sanatos: se lasa capul sa cada spre sol odata cu rasucirea lui si privirea in sus.